Слънчев бряг

СЛЪНЧЕВ БРЯГ

         Този наш морски курорт е разположен на брега на красив залив, който е ограничен на север от източните катове на Стара планина, а на юг от малък полуостров, където преди 26 века се заселват преселници от Гърция.

        Слънчев бряг се намира на 35 км от Бургас, в южната си част, курортът почти се е съединил с град Несебър, до който редовно се движи градският автобус.

Faith        Брегът на  залива е покрит с фин златист пясък, образуващ на места дюни. Дължината на плажната ивица в  курорта е 7 км, ширината на места достига 30-40 м. Морето е с равно пясъчно и безопасно дъно, което остава плитко на разстояние до 50 и повече метра от брега.

            Това е една от предпоставките за развитието на курорта „Слънчев бряг” като детски курорт. Допълнително спомагат и отличните климатични характеристики. Средната температура през Юли е около 27 ° С, и дори и в най-горещите дни не надвишава 36 ° С. Температурата на водата варира между 24-28 ° С. През деня приятен бриз освежава въздуха, а близостта на планината носи прохлада вечер. Големият брой слънчеви дни в годината / 290-300 / , значително повече, отколкото в другите курорти, е дал името на курорта – Слънчев бряг!

          В комплекса са създадени добри условия за спорт и лечение. Плажът предлага водни ски, хидровелосипеди, сърф, яхти и моторни лодки за разходки. За развлечение на туристите са открити още училища за конна езда, тенис кортове и мини- голф.
За любителите на културни развлечения ще бъде много интересно да се запознаят и с град Несебър – един от 8-те обекта в България, обявени като паметници със световно значение. Като такъв, той е под закрилата на ЮНЕСКО.

            Град Несебър има уникално местоположение, древна история и многобройни паметници от различни епохи. На този полуостров е съществувало тракийско селище още в най-дълбока  древност /  II-ри в. пр. н. е. / , в онези дни, когато е живял митичния певец Орфей, и когато се е водила известната Троянска война.

            Историята на града е много интересна. Независимо от чуждото владичество, градът не е загубил значението си на основен търговски център на Черноморския басейн, което безусловно се е отразило на благосъстоянието му. Крепостните стени на града са един от най-ценните паметници на града, свидетелстващи за неговото величие и падение, за разцвета и разрухата. Днес, този град-музей се явява голям туристически център.

Основните мероприятия, провеждани всяка година включват: Международния конкурс „Златният Орфей“, Декадата на симфоничната музика, Международния фолклорен фестивал, празникът на Нептун и Тангра, конкурси за красота, пиеси, концерти на наши и чуждестранни изпълнители.

В Слънчев бряг има стотици обекти, които предлагат храни, плодове, напитки, сувенири, произведения на изкуството, облекло, трикотаж, козметика, плажни аксесоари и др.

Пълноценната почивка, обаче, не е само плуване в морето и слънчеви бани на плажа. Туристическите агенции предлагат любопитен избор на дейности / „Робинзон“, „Пикник“, „Българско село”, „Джип Сафари“ /, както и екскурзии до  Истанбул по вода и с автобус, Велико Търново, Пловдив, София, Бургас и много други.

Слънчев бряг е един от нашите курорти, наградени с престижната международна награда „Син Флаг” за доказани екологични предимства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Facebook
Instagram
Twitter
Call Now Button